Άσκηση & υγεία

Ο αθλητισμός, τα σπορ και το παιγνίδι είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούμε και να αναπτύξουμε νέες σωματικές ικανότητες αλλά και για να κάνουμε νέους φίλους, να μάθουμε να είμαστε μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούμαστε και να βελτιώνουμε το αίσθημα αυτοπεποίθησής μας. Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο παράγοντα που μας βοηθά να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τις σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ηθικές δυνατότητες μας.

Στη σημερινή εποχή, ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, μπροστά στην τηλεόραση, στα παιγνίδια βίντεο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 
Η διατροφή μας κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες. ​

Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 

Η παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα ενηλικιωθούν.

1. Η άσκηση έχει πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την υγεία και μπορεί να ελαττώσει τις επιδράσεις της γενετικής προδιάθεσης.

2. Άσκηση μικρής ή μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα διάρκειας 30-40 λεπτά δίνει μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην σύσταση του σώματος.

3. Η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) βοηθάει στην μείωση του συνολικού σωματικού λίπους. Παράλληλα ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με ασκήσεις με βάρη (δύναμη) προλαμβάνει την φυσική απώλεια της άλιπης μάζας και της μυϊκής δύναμης, βελτιώνει την σύσταση του σώματος μεγιστοποιώντας την δύναμη και την αντοχή.

4. Οι μικρές και κατά πολλούς ασήμαντες καθημερινές δραστηριότητες (παιγνίδια όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, το ανέβασμα σκαλοπατιών, ο χορός, το περπάτημα) ξεχωρίζουν τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους σε σχέση μ’ αυτούς που παίρνουν κιλά.

5. Η άσκηση βοηθάει τα παχύσαρκα άτομα να μην ξαναπάρουν τα κιλά που με την άσκηση-δίαιτα θα χάσουν. Επίσης βοηθάει τον ασκούμενο να μην πάρει κιλά και σαν συμπλήρωμα δίαιτας καταπολεμά την παχυσαρκία. 

6. Η άσκηση έχει μακροχρόνια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

7. Η άσκηση αυξάνει τον όγκο της μυϊκής μάζας. Έτσι, θα φαινόμαστε πιο αδύνατοι, καθώς θα αναπτύσσονται οι μύες μας, γιατί οι μύες δίνουν σχήμα και φόρμα στο σώμα.