Δημοφιλείς Καλοκαιρινές Δίαιτες

Όσο περισσότερο πλησιάζει το καλοκαίρι τόσο και περισσότερο σκεφτόμαστε το βάρος μας και νοιώθουμε πως πρέπει να χάσουμε κάποια κιλά. Αυτή η περίοδος είναι και η περίοδος που ακούμε συνεχώς για διάφορες δίαιτες που βγαίνουν με θαυματουργά και απίστευτα γρήγορα αποτελέσματα. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και μην πέφτετε στις παγίδες. Παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιες από αυτές τις δίαιτες.​

South Beach Diet: Ξεκίνησε την πορεία της το 2003 και σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Βασίζεται πάνω στο διαχωρισμό «καλών» και «κακών» υδατανθράκων και λιπαρών και χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί 2 βδομάδες και απαγορεύονται αυστηρώς τα φρούτα, το ρύζι, το ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη, το αλκοολ και προτείνονται τα κρεατικά. Στη δεύτερη φάση προσθέτει λίγο ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, φρούτα ή πατάτες και η τρίτη φάση  αφορά βασικές οδηγίες ώστε να γίνει αυτή η δίαιτα τρόπος ζωής. Οι αντιρρήσεις όμως για τέτοιου είδους δίαιτες είναι πολλές αφού βγάζει έξω μια από τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής που είναι η ποικιλία τροφίμων σε μέτρια ποσότητα. Ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα, μπορεί να αδυνατίσει το οργανισμό μας και να διαταράξει τις ισορροπίες ηλεκτρολυτών.​

Atkins Diet: Ίσως η πιο πολυσυζητημένη δίαιτα των τελευταίων χρόνων. Απαγορεύει τους υδατάνθρακες και συγκεντρώνεται στην κατανάλωση κυρίως πρωτεΐνης με την συμπλήρωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω χαπιών.  Το πρόβλημα με αυτή την δίαιτα είναι η τόσο αυστηρή μείωση υδατανθράκων συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως προϊόντων, οσπρίων και γαλακτοκομικών τα οποία είναι αναγκαία για μια σωστή διατροφή και διατήρηση της καλής υγείας. Και πάλι όμως μπορεί να αδυνατίσει το οργανισμό μας και να διαταράξει τις ισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Zone Diet: Η δίαιτα της ζώνης βασίζεται στο χωρισμό 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνης και 30% λίπος. Είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εδώ η μακρόχρονη μείωση των υδατανθράκων μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

The Cheater’s Diet: Η βάση αυτής της δίαιτας είναι να κάνεις δίαιτα όλη την βδομάδα και από τις 9 το πρωί το Σάββατο μέχρι τις 9 την νύχτα την Κυριακή τρως ότι θέλεις με έμφαση στην φυσική άσκηση. Σαν ιδέα ακούγεται πολύ ωραία, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να αποδεικνύει πως αν «κλέβεις» το Σαββατοκυριακο αυτό θα ενισχύσει και αυξήσει το μεταβολισμό και θα μειώσει το λίπος όπως ισχυρίζεται αυτή η δίαιτα. Επίσης, τα φαγητά που καταναλώνονται συνήθως το Σαββατοκυριακο είναι πολύ παχυντικά και πολύ ψηλά σε θερμίδες που καταρρέει τις προσπάθειες της βδομάδας.  

Δίαιτες με διάφορα σκευάσματα: Ανορθόδοξες δίαιτες οι οποίες αντικαθιστούν το φαγητό με σκευάσματα και συνήθως είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, γύρω στις 800! Αυτές οι δίαιτες μπορεί να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια κιλών αλλά είναι αρκετά επικίνδυνες και ως το πλείστον τα κιλά επιστρέφουν πίσω και σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από πριν.  

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα βγαίνουν πολλές δίαιτες που θα ακούγονται πολύ ωραίες και θαυματουργές. Αυτές οι ανορθόδοξες δίαιτες βασίζονται στην ανισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους, και στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων φαγητών από το καθημερινό διαιτολόγιο μας. Πάντα να βλέπετε ποιος είναι ο συγγραφέας της δίαιτας και αν είναι αξιόπιστος. Αν επίσης η δίαιτα υπόσχεται εύκολες και θαυματουργές λύσεις, γρήγορη απώλεια βάρους, καθόλου άσκηση, αυστηρά μενού, «καλά» και «κακά» φαγητά, και απεριόριστες ποσότητες. Συνήθως, δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες.

Το σίγουρο είναι πως το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, με μέτρια ποσότητα και ποικιλία τροφών και καθημερινή φυσική άσκηση.

Παράδειγμα Υγιεινού Μενού

Πρόγευμα: Δημητριακά με άπαχο γάλα και 1 φρούτο

Ενδιάμεσο: φρούτο ή γιαουρτάκι φρούτου άπαχο ή 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως

Μεσημεριανό: τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα ή σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί διαίτης, γαλοπούλα και σαλατικά, ή όσπρια με σαλάτα.

Ενδιάμεσο: φρούτο ή μπάρα δημητριακών

Βραδινό: κοτόπουλο στη σχάρα με σαλάτα ή φιλέτο χοιρινό με σαλάτα ή μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Ενδιάμεσο: φρούτο ή γάλα άπαχο