Διατροφή για το παιδί και έφηβο αθλητή

Όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά αθλητές χρειάζονται μια σωστή και επαρκή διατροφή για να διατηρήσουν την υγεία τους και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους. Επίσης η διατροφή τους θα πρέπει να τους δίνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την σωστή ανάπτυξη τους. 

Μια σημαντική θρεπτική ουσία για αυτή την ομάδα αθλητών είναι η πρωτεΐνη. Για τους ενήλικες μια επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης ορίζεται ως το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται για να διατηρήσει ένα θετικό ισοζύγιο αζώτου (Nitrogen). Σε αντίθεση, τα παιδιά και έφηβοι αθλητές πρέπει να διατηρήσουν αυτό το θετικό ισοζύγιο με σκοπό την σωστή ανάπτυξη των οργάνων και ιστών. Γι΄ αυτό το λόγο ενώ η προτεινόμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 0.8 με 1.0 γραμμάριο ανά κιλό, για τα παιδιά ηλικίας 7-10 είναι 1.1 με 1.2 γρ/κιλό και για παιδιά ηλικίας 11-14 είναι 1 γρ/κιλό τη μέρα. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τα παιδιά και έφηβους-αθλητές είναι να καταναλώνουν αρκετές θερμίδες (ενέργεια) έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για το άθλημα τους. Αν τρώνε λιγότερο από όσο χρειάζεται τότε θα χάσουν βάρος και αυτό (αν συνεχίζεται) μπορεί να φέρει αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επηρεάσει και τη κανονική ανάπτυξη τους. Σημειώστε εδώ, πως τα παιδιά σπαταλούν περισσότερη ενέργεια όταν περπατούν ή τρέχουν σε σύγκριση με τους ενήλικες και χρησιμοποιούν 20-30% περισσότερο οξυγόνο ανά κιλό σώματος όταν τρέχουν την ίδια ταχύτητα με ενήλικες αθλητές.
Επίσης, σημαντικό είναι και οι ανάγκες τους σε νερό και ηλεκτρολύτες. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας, λόγω του ψηλότερου ενεργειακού κόστους, για την εκτέλεση του αθλήματος τους, παράγουν περισσότερη ζέστη ανά μονάδα σωματικής μάζας από τους ενήλικες, με επακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας τους. Αν το χάσιμο νερού μέσω του ιδρώτα τους είναι πολύ μεγάλο και δεν το αναπληρώνουν τότε μπορεί να οδηγηθούν εύκολα στην αφυδάτωση.

Για να εμποδιστεί η αφυδάτωση, αυτά τα υγρά και ηλεκτρολύτες θα πρέπει να αναπληρώνονται. Το παιδί μπορεί πολλές φορές να ξεχάσει ή να μην σκεφτεί να πιει νερό και να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το προπονητή ή το γονιό να θυμίζει στο παιδί του να πίνει υγρά, κυρίως αμέσως μετά τη προπόνηση του. 

Όσο αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, αν το παιδί τρέφεται σωστά και καταναλώνει όσες θερμίδες χρειάζεται, τότε παίρνει και τις βιταμίνες που έχει ανάγκη. Αθλητές όμως, που το άθλημα τους προδιαθέτει αυστηρή δίαιτα (μπαλέτο, ρυθμική και ενόργανη γυμναστική) τότε υπάρχουν πιθανότητες έλλειψης κάποιων βιταμινών. Τότε ίσως να χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Μια μελέτη που έχει γίνει (Βenson, 1985, Loosli, 1986) έδειξε πως το 59% των χορευτών μπαλέτου ηλικίας 12-17 χρόνων είχε έλλειψη φιλικού οξύ και το 50% των αθλητών γυμναστικής ηλικίας 11-17 χρόνων είχε έλλειψη βιταμίνης Ε. Επίσης, πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους αθλητές είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Μελέτες, έδειξαν πως τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 4-18 χρονών δεν τηρούσαν τις συστάσεις για ασβέστιο και παρουσίασαν σημάδια αναιμίας με πολύ χαμηλά επίπεδα σίδηρου