Μικρές συμβουλές για να τρώτε έξω υγιεινά!

Σήμερα, ο τρόπος ζωής, μας αναγκάζει να θέλουμε να βρούμε εύκολες λύσεις έτσι ώστε να εξοικονομούμε χρόνο. Μια από τις λύσεις είναι στο να επιλέγουμε να τρώμε έξω συχνά, είτε αυτο ειναι για το μεσημεριάνο μας γεύμα είτε ειναι για το βραδινό μας γεύμα. Το να τρώμε έξω είναι και ένας τρόπος διασκέδασης και κοινωνικοποίησης που όλοι το χρειαζομάστε. Είναι όμως πάντοτε υγιεινό?

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όταν τρώμε έξω δεν είναι και το πιο υγιεινό μας γεύμα. Υπάρχουν, όμως, τρόποι που μπορούμε να το κάνουμε υγιεινό. Πολλά εστιατόρια σήμερα, έχουν υγιεινές επιλογές στο μενού τους και συνήθως έχουν ένα σύμβολο δίπλα τους (είτε μια καρδία ειτε γράφουν υγιεινό) που μας δηλώνει πως αυτο το γεύμα ειναι μια υγιεινή επιλογή. Άλλα εστιατόρια, προσφέρουν φαγητά χαμηλά σε χοληστερόλη, λίπος και νάτριο (αλάτι) ή μπορείτε έσεις να τους ζητήσετε να μην βάλουν κάτι που ξέρετε πως σας ενοχλεί. Αν πάτε σε εστιατόρια που δεν έχουν αυτές τις ευκολίες τότε μπορείτε να διαλέξετε μια σαλάτα ή ψάρι στη σχάρα με ρύζι και λαχανικά, ή κρέας στη σχάρα και διάφορα λαχανικά. 

Μην ντρέπεστε να ρωτάτε τον τρόπο μαγειρέματος ή τα συστατικά ενός γεύματος αν δεν είστε σίγουροι. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν οι διεθνείς κουζίνες μπορείτε να διαλέξετε ένα κρεατικό (κοτόπουλό, χοιρινό ή πάπια) στη σχάρα ή stir fry (δεν θεωρείται τηγανιτό) με ρύζι ατμού και διάφορα λαχανικά χωρίς να το παρακάνετε στο σος. Επίσης, εκείνο που είναι πολυ σημαντικό να προσέξετε είναι η ποσότητα του φαγητού που τρώτε. Εδώ πρέπει να θυμάστε πως δεν είναι το καθ’αυτό φαγητό που μας παχαίνει αλλα η υπερβολική ποσότητα του φαγητού. Γι’ αυτό το λόγο μην το παρακάνετε με την ποσότητα και δεν είναι ανάγκη να τελειώσετε όλο το πιάτο σας αν νοιώθετε χορτάτοι. 

Όσο αφορά τα φαστφουντάδικα, υπάρχουν και εκεί τρόποι που μπορείτε να κάνετε το γεύμα σας πιο υγιεινό. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως ένα γεύμα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές και αναψυκτικό είναι περίπου 1200 θερμίδες αν όχι και περισσότερο. Μπορείτε όμως να διαλέξετε κοτόπουλο στη σχάρα (grilled chicken burger) με σαλάτα και να γλυτώσετε αρκετές θερμίδες και λίπος. 

Άλλες μικρές συμβουλές για να κάνετε τα γεύματα σας πιο υγιεινά είναι να τρώτε αργά, να ζητάτε αντικατάσταση των τηγανιτών πατατών με ρύζι ή λαχανικά ή περισσότερη σαλάτα. Στις σαλάτες σας να ζητάτε να σας φέρνουν το σος στο πλάι έτσι ώστε να έχετε εσεις έλεχγο στο πόσο βάζετε. Μην βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό (έχει ήδη αρκετό), μην συνοδεύετε το κάθε γεύμα σας με επιδόρπιο και αν θα πάρετε επιδόρπιο διαλέξτε φρουτοσαλάτα ή παγωτό γιαούρτι για τις πιο υγιείνες επιλογές, και περιορίστε το αλκοολ που θα καταναλώσετε.