Τα ωφελήματα του νερού

Το νερό είναι το πιο ουσιώδες θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο σώμα μας. Περίπου 55% με  60% για τους άντρες και 45% με 55% για τις γυναίκες. Ο λόγος για το ψηλότερο ποσοστό νερού στους άντρες οφείλεται στο ότι οι άντρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και οι μυς συγκρατούν περισσότερο νερό παρά το λίπος. Το νερό γεμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο και χώρο μεταξύ τους και σχεδόν όλες οι βιοχημικές ενέργειες συμβαίνουν στο νερό. Επίσης το νερό συμβάλει ενεργά σε αυτές τις ενέργειες.

Μερικές από τις λειτουργίες του νερού μέσα στο οργανισμό μας είναι ότι λειτουργεί σαν διαλυτής αφού προσφέρει το βασικό υγρό για όλες τις χημικές επεξεργασίες που γίνονται μέσα στο σώμα μας. Μεταφέρει ουσίες, σχηματίζει, κατασκευάζει και ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος.

 Το νερό προσλαμβάνεται και αποβάλλεται από τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους και ελέγχεται από βασικούς μηχανισμούς όπως η δίψα και διάφορες ορμόνες. Μπαίνει στον οργανισμό μας σαν υγρό που πίνουμε, από το νερό που βρίσκεται στα φαγητά και σαν προϊόν που δημιουργείται από τη καύση άλλων θρεπτικών συστατικών. Αποβάλλεται από το κορμί μας μέσω των νεφρών,  του δέρματος, των πνευμόνων και των κοπράνων. Ένα ποσοστό νερού πρέπει να αποβάλλεται από το οργανισμό μας μέσω των ούρων έτσι ώστε να μεταφερθούν έξω από το σώμα μας διάφορα προϊόντα που δεν χρειάζονται. Αυτό ονομάζεται αναγκαστικό χάσιμο νερού αφού είναι αναγκαίο για τη επιβίωση μας αλλά και για καλή υγεία.

Αν και είναι γνωστό πόσο ωφέλιμο είναι το νερό για τη καλή υγειά, πολύ λίγος κόσμος πραγματικά παίρνει τόσο νερό όσο χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Έτσι οδηγούμαστε στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη πνευματική και φυσική μας απόδοση αφού ακόμα και το παραμικρό χάσιμο νερού επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των μυών και προκαλεί κούραση. Άλλα συμπτώματα αφυδάτωσης είναι χάσιμο όρεξης για φαγητό, ξηρό δέρμα, πόνος στο στομάχι, ζαλάδα, πονοκέφαλος, ξηρό στόμα, ξηρός βήχας και κίτρινα ούρα.  

Πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε  νερό καθολη τη διάρκεια της μέρας  και να μη βασιζόμαστε στο αίσθημα της δίψας. Το αίσθημα της δίψας δημιουργείται όταν έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Συστήνεται 8-10 ποτήρια νερό τη μέρα ή 4 ποτήρια νερό για κάθε 1000 θερμίδες που καταναλώνουμε. Αν γυμνάζεστε τότε καλά θα ήταν να πίνετε 2 ποτήρια νερό πριν την άσκηση, λίγο νερό κάθε 15-20 λεπτά κατά την διάρκεια της άσκησης, και 2 ποτήρια στο τέλος της άσκησης.