Το μυικό μας σύστημα

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείτε από περισσοτερους από 600 μυς. Οι μυς μας βοηθούν στο να κάνουμε σχεδόν τα πάντα – από το να μετακινούμε το αίμα  σε όλα το σώμα μέχρι και να μας βοηθούν να σηκώσουμε ένα βαρετό αντικείμενο. Εσύ μπορείς να ελέξεις μερικούς από τους μυς σου, αλλά για παράδειγμα οι μυς της καρδίας καθώς και οι μυς των οργάνων δουλεύουν από μόνοι τους, χωρίς να πρέπει να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους πως να τους κάνει να δουλέψουν. 
Οι μυς μας είναι φτιαγμένοι από ένα υλικό όπως ένα λάστιχο. Χιλιάδες δεκάδες μικρές ίνες αποτελούν ένα μυ. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι μυών. Ο λείος μυς, ο καρδιακός μυς, και ο σκελετικός μυς.


Λείος Μυς

Οι λείοι μύες μερικές φορές ονομάζονται επίσης καλούνται να ενεργοποιηθούν από μόνοι τους, χωρις την παρέμβαση του ανθρώπινου νου. Είναι συνήθως σαν στρώματα από φύλλα  το ένα πίσω από το άλλο. Ο εγκέφαλος και το σώμα μας λένε σε αυτούς τους μυς τι  να κάνουν χωρίς να πρέπει εμεις να σκέφτουμε  τι πρέπει να κάνει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μυς αυτους για παράδειγμα, για πηδήσουμε στον αέρα. Βρίσκονται όμως σε όλο το σώμα, στο στομάχι, στο αναπνευστικό μας σύστημά, στα μάτια και γενικά στα όργανα.  


Καρδιακός Μυς

Ο μυς που αποτελεί την καρδιά λέγεται καρδιακός μυ. Οι μυες της καρδιάς στέλλουν το αίμα στο υπόλοιπο σώμα και μετά χαλαρώνουν για να το αφήσουν να επανέλθει πίσω αφότου έχει κυκλοφορήσει στο σώμα. 
Ακριβώς όπως τον λείο μυ, έτσι και ο καρδιακός μυς λειτουργεί χωρίς την βοήθεια μας. Μια πρόσθετη ομάδα κυττάρων μέσα στην καρδιά είναι γνωστή ως βηματοδότης της καρδιάς  και ελέγχει τους καρδιακούς σφηγμούς


Σκελετικός Μυς

Αυτό είναι το είδος μυός που σκέφτόμαστε όταν λέμε «μυς».  
Οι σκελετικοί μυες είναι οι μυες τους οποίους μπορούμε να ελέξουμε και να δώσουμε εντολή στο τι θέλουμε να κάνουν. Το πόδι μας δεν θα βάλει από μ΄νο του δύναμη για να κλωτσήσει τη μπάλα ποδοσφαίρου εκτός και αν εμεις το θέλουμε. Αυτοί οι μυες βοηθούν να αποτελέσουν τον οστεο-μυικό  μας σύστημα – ο συνδυασμός δηλαδή μυών και σκελετού, ή κόκκαλων. Μαζί, οι σκελετικοί μυες λειτουργούν με τα κόκκαλά σας για να δώσουν δύναμη στο σωμά σας. 
Οι σκελετικοί μυες υπάρχουν σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη και μορφές. Μερικοί από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους μυς μας είναι αυτοί των μηρών και αυτοι που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη μας. Η βοήθεια αυτών των μυών μας κρατά στημένους ψηλά με καλή στάση της πλάτης.
Δίνουν επίσης στο σώμα μας τη δύναμη που πρέπει για να σηκώνουμε ή να σπρώχνουμε ή και να τραβούμε διάφορα αντικείμενα. Οι μυες στο λαιμό μας και στο πάνω μέρος της πλάτης μας δεν είναι τόσο μεγάλοι, ωστοσο είναι ικανοί να μας βοηθούν να κάνουμε διάφορα καταπληκτικά πράγματα: Όπως για παράδειγμα να κινούμε το κεφάλι μας γύρω, πάνω-κάτω, δεξιά αριστερά. Αυτοί οι μυες κρατούν επίσης στητό το κεφάλι μας.