Μικρές ενοχλήσεις, πόνοι και πιάσιμο στον αυχένα είναι κάτι που όλοι μας νιώθουμε από καιρό σε καιρό. Τέτοιες ενοχλήσεις προέρχονται συνήθως από υπερφόρτωση των αυχενικών αρθρώσεων ή μυών λόγω δουλειάς, τον τρόπο που κοιμόμαστε, καθόμαστε και άλλων καθημερινών ασχολιών, οι οποίες αναγκάζουν τον αυχένα μας να παίρνει ‘λανθασμένη’ ανατομική στάση. Πολλές φορές αυτές οι μικρό ενοχλήσεις περνούν με λίγη ξεκούραση. Από την άλλη όμως, συνεχείς ενοχλήσεις και πόνοι που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες χρειάζονται να προσεχτούν περισσότερο και ίσως τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Συνεχές πόνος και πιάσιμο μπορεί να είναι ένδειξη έναρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων της αυχενικής μοίρας.
Ο αυχένας αποτελείται από τους πρώτους εφτά σπονδύλους και υποστηρίζεται από μύες και ιστούς, οι οποίοι πρέπει να κρατούν και να ισορροπούν το κεφάλι που έχει βάρος περίπου 4 κιλά. Οκτώ ζεύγη από νεύρα εξέρχονται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Όταν στα νεύρα του αυχένα ασκηθεί πίεση τότε μπορεί να δημιουργηθούν συμπτώματα όπως μουδιάσματα, κάψιμο και πόνος, σε διάφορα μέρη του σώματος και κυρίως στα άνω άκρα. Εκτός από τα κοινά πιασίματα και πόνους στον αυχένα, αλλά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν από προβλήματα στον αυχένα είναι ζαλάδες, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνος στο πρόσωπο ή στο κεφάλι.
Κοινές αιτίες που προκαλούν πόνο στον αυχένα είναι:
- Κακή στάση του σώματος
- Υπερφόρτωση αυχένα λόγω δουλειάς (σκυφτός πάνω από ένα γραφείο όλη μέρα)
- Αδυναμία μυών
- Υπερένταση
- Κάποια παθολογία όπως οστεοαρθρίτιδα
- Ατυχήματα
Όπως προαναφέρθηκε τα περισσότερα προβλήματα του αυχένα προέρχονται από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως μη σωστής μηχανικής λειτουργίας της αυχενικής μοίρας λόγω εργασίας, του τρόπου που κοιμόμαστε, καθόμαστε και άλλων καθημερινών ασχολιών μας, που αναγκάζουν τον αυχένα να παίρνει ‘λανθασμένη’ ανατομική στάση που έχει ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς των μυών και υπερβολικής πίεσης σε αρθρώσεις των σπονδύλων. Η υπερβολική πίεση υπερφορτώνει τις αρθρώσεις, μειώνει την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαιτέρα της σπονδυλικής στήλης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του ανθρώπου.
Μετά από μια πλήρη κλινική και ακτινολογική εξέταση του προβλήματος, ο χειροπράκτης θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής να παραπεμφθεί σε έναν άλλο ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα ή στον αυχένα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα, και μυς της πλάτης ή του αυχένα απελευθερώνεται, επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου.
Σε συνδυασμό με την θεραπεία ο Χειροπράκτης μπορεί να δώσει στον ασθενή συγκεκριμένες ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δυναμώσουν τους μυς του αυχένα και κάποιες άλλες που μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία ευκολύνοντας τις κινήσεις της αυχενικής μοίρας. Σωστή εφαρμογή των ασκήσεων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση του προβλήματος. Όταν οι μυς του αυχένα είναι αδύνατοι υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα να έχουμε πόνους, πιασίματα και πονοκεφάλους στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Ασκήσεις για την αύξηση της ευλυγισίας, παρόλο που δεν δυναμώνουν τον αυχένα, σε συνδυασμό με τις διορθώσεις που κάνει ο Χειροπράκτης σε συγκεκριμένους σπονδύλους, υποβοηθούν τις αρθρώσεις να αποκαταστήσουν την κινητικότητα τους. Το κλειδί για ένα υγειή αυχένα χωρίς πόνους είναι ενδυνάμωση, ευλυγισία και καλή κινητικότητα των συνδέσμων των σπονδύλων.
Δρ. Χειροπρακτικής
Γιώργος Όξινος, DC,
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516
Εmail: goxinos@otenet.com.cy