Ισχιαλγία

Ισχιαλγία αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που προέρχονται από τραυματισμό της πλάτης και ιδιαίτερα μετά από τραυματισμό σε ένα από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους της οσφυϊκής μοίρας. Η οσφυϊκή μοίρα αποτελείται από τους τελευταίους πέντε σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης πριν το ιερό οστό.
Η ισχιαλγία χαρακτηρίζεται από πόνο που ξεκινά είτε κάτω χαμηλά στην πλάτη, είτε στην περιοχή του γλουτού και συνεχίζεται προς τα κάτω στο ένα ή και στα δύο πόδια. Ο πόνος μπορεί να διαφέρει από πολύ έντονο, σε πιο ελαφρύ και από συνεχές σε περιοδικό. Τις περισσότερες φορές ο πόνος χαρακτηρίζεται σαν αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος που περνά από το πόδι, έντονα και απότομα τσιμπήματα, κάψιμο, μούδιασμα που ξεκινά από πάνω και ταξιδεύει μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, αδυναμία στα πόδια, μέχρι και παράλυση συγκεκριμένων μυών του ποδιού.
Ισχιαλγία τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω ασκούμενης πίεσης στο ισχιακό νεύρο. Η πίεση αυτή μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες. Πίεση λόγω κάποιας μετατόπισης οσφυϊκού σπονδύλου από την ορθή ανατομική του θέση, δισκοπάθεια, δημιουργία κάποιου όγκου στην περιοχή καθώς και παθήσεις όπως ο διαβήτης. 


Σωστή Διάγνωση:                                                             
Είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις ισχιαλγίας να γίνετε μια σωστή διάγνωση έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αιτία της ισχιαλγίας και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Διαγνωστικά τεστ όπως ακτινογραφίες, ΜRΙ (μαγνητική τομογραφία) η CT (αξονικός) είναι απαραίτητα για μια σωστή διάγνωση. Σε σοβαρές μορφές ισχιαλγίας ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί ακόμα και για χειρουργική επέμβαση. 


Χειροπρακτική Προσέγγιση:  
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαιτέρα της σπονδυλικής στήλης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του ανθρώπου.
Μετά από μια πλήρη κλινική και ακτινολογική εξέταση του προβλήματος, ο Χειροπράκτης θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής  να παραπεμφθεί σε έναν άλλο ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. 
Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο Χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα ή στον αυχένα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα, και μυς της πλάτης επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου, χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις. 
Στην περίπτωση της ισχιαλγίας, η προσέγγιση και θεραπεία του προβλήματος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό πίεσης που ασκείται πάνω στο νεύρο όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο το ισχιακό νεύρο πιέζεται. Με συγκεκριμένους χειρισμούς ο Χειροπράκτης αποκαθιστά τυχόν διαστρέβλωση των οσφυϊκών σπονδύλων και με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι μυικοί σπασμοί, φλεγμονή και ερεθισμός που μπορεί να προκαλείται στο νεύρο. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως δισκοπάθεια, η θεραπεία παίρνει περισσότερο χρόνο και η προσπάθεια του Χειροπράκτη είτε με τις διορθώσεις που κάνει στους σπονδύλους είτε με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως το ένα εξειδικευμένο χειροπρακτικό κρεβάτι, είναι να μείωσει την πίεση που ασκεί ο τραυματισμένος δίσκος πάνω στο νεύρο και να μειωθούν ή να εξαφανιστούν τα συμπτώματα ισχιαλγίας. 
Η θεραπεία που προσφέρει ο Χειροπράκτης μπορεί επίσης να συνοδευτεί με φυσιοθεραπεία, όπως  παγοθεραπεία, διασταυρωμένα ρεύματα και υπερήχους.