Ο ρόλος του Xειροπράκτη στην ανακούφιση του πόνου της Οστεοαρθρίτιδας

Μια από τις πιο κοινές παθήσεις των αρθρώσεων που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο σήμερα είναι η οστεοαρθρίτιδα. Οστεοαρθρίτιδα είναι πάθηση που εκδηλώνεται λόγω φθοράς του χόνδρου των αρθρώσεων του σώματος και η δημιουργία αλάτων. Μια φυσική διαδικασία που ακολουθεί το σώμα όσο ενηλικιώνεται. Στα αρχικά στάδια της νόσου, η προσβολή του χόνδρου μπορεί να είναι πλήρως αναστρέψιμη, χάρη στις επανορθωτικές- επουλωτικές ιδιότητες του αρθρικού χόνδρου ιδιαιτέρα άτομα νεαρής ηλικίας. Κλινικά εκφράζεται με πόνο κατά τη χρήση των αρθρώσεων, δυσκαμψία και τρίξιμο κατά την ενεργό κίνηση. Ο ακτινολογικός έλεγχος αναδεικνύει μείωση του μεσααρθρικού διαστήματος, παρουσία οστεοφύτων, καθώς και σκλήρυνση του υποχόνδριου οστού.     
            
Οι συμβουλές που δίνονται συνήθως για την αντιμετώπιση της πάθησης, είναι η μείωση του βάρους και η αποφυγή δραστηριοτήτων οι οποίες ασκούν υπερβολική πίεση στους αρθρικούς χόνδρους. Μόνιμη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχει. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής (αν υπάρχει), παράλληλα με τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.
            
Μερικά άτομα με οστεοαρθρίτιδα έχουν ελάχιστο, ή καθόλου πόνο και δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, ξεκούραση, μείωση βάρους, φυσικές θεραπείες και ειδικές ασκήσεις επιβάλλονται. 
Ένα από τα πιο συχνά παράπονα, λόγω οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης είναι η οσφυαλγία (πόνος στη μέση). Ο πόνος αυτός προέρχεται από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως, μη σωστής μηχανικής λειτουργίας του σώματος που έχει ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς των μυών και υπερβολικής πίεσης σε αρθρώσεις των σπονδύλων. Η υπερβολική πίεση υπερφορτώνει τις αρθρώσεις, μειώνει την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Όταν η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, τότε η πλάτη  γίνεται όλο και πιο ευάλωτη σε πιθανούς τραυματισμούς.
            
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγειά του ανθρώπου. Το πτυχίο Χειροπρακτικής είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένο. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τομείς όπως ανατομία, φυσιολογία, ακτινολογική, κλινική διάγνωση, ορθοπεδική, νευρολογία και εκτεταμένη κλινική εκπαίδευση.     
            
Κατά τη διάρκεια της ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα και μυς της πλάτης απελευθερώνεται, επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου.  
            
Ο βαθμός και ο ρυθμός βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος του καθενός. Μερικοί αισθάνονται άμεση βελτίωση, ενώ άλλοι δυνατόν να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις επισκέψεις για να αρχίσουν να νιώθουν καλυτέρα. Αν ο χειροπράκτης μετά από την κατάλληλη εξέταση, κρίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τότε παραπέμπει τον ασθενή σε ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας.
Η χειροπρακτική στην Κύπρο:
Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το επάγγελμα του Χειροπράκτη έχει κατοχυρωθεί με τον περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμο του 1991, ο οποίος έχει βασικό σκοπό την περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας από μη καταρτισμένα άτομα στη χρήση χειρισμών επί της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με το νόμο αυτό κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη χειροπρακτική, εκτός εάν:

  • Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών. 
  • Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι Χειροπράκτες είναι και μέλη του Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου. Τα μέλη μας θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου στο www.cypruschiropractic.org και στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC, 
Μελος Συνδεσμου Χειροπρακτων Κυπρου (CCA) 

και Αμερικης (ACA)  
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy