Το Κολύμπι Και Η Υγεία

Το κολύμπι θεωρείται ένα από τα καλύτερα αθλήματα για τους πιο κάτω λογούς:
Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ενεργοποιούνται οι πλείστες μυικές ομάδες στο ανθρώπινο σώμα.
Ο πνεύμονας και η καρδιά αναγκάζονται να δουλέψουν έντονα.
Με το κολύμπι βελτιώνεται η μυική δύναμη, αντοχή, ευλυγισία και η στάση του σώματος.
Το κολύμπι προσφέρει σχεδόν τα ίδια οφέλη με το τροχέ στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, καθώς και της γυμναστικής με αντίσταση.
Είναι άθλημα που μπορούν να το κάνουν όλες οι ηλικίες όπως επίσης υπέρβαρα άτομα, εγκυμονούσες αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το κολύμπι ειδικά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη είναι η άνωση. Όταν το σώμα βρίσκεται κάθετα μέσα στο νερό και η στάθμη του είναι στους η μονή επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης είναι μονό το 10% του σωματικού βάρους. Όταν κολυμπούμε, το σώμα μας είναι οριζόντια μέσα στο νερό, τότε το βάρος στην σπονδυλική στήλη είναι 0. Έτσι άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να γυμνάζονται χωρίς να επιβαρύνουν τα σημεία της σπονδυλικής στήλης που τους προκαλούν πόνους. 
Οι κινήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης χαρακτηρίζονται από ευλυγισία, έτσι οι μυικές συσπάσεις κατά τη διάρκεια της κολύμβησης δεν είναι έντονες, στο βαθμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σφίξιμο των μυών που με την σειρά τους θα συμβάλουν πόνο και δυσφορία στην πλάτη. 
Με την μυική άσκηση που προσφέρει το κολύμπι σε όλο το σώμα, δυναμώνει τους μύες του κορμού προσφέροντας καλύτερη στήριξη και προστασία της σπονδυλικής στήλης.
Στο κολύμπι έχουμε τέσσερα στυλ, δηλαδή διαφορετικούς τρόπους, που μπορούμε να κολυμπούμε. Τα στυλ αυτά είναι: α) Ελεύθερο: Στο στυλ αυτό το σώμα είναι τεντωμένο μπρούμυτα και το κεφάλι βρίσκεται μέσα στο νερό, τα χέρια κολυμπούν ενάλλαξ με τα πόδια κλωτσούν τεντωμένα. β) Ύπτιο: Στο στυλ αυτό το σώμα είναι τεντωμένο ανάσκελα μέσα στο νερό και χέρια κολυμπούν εναλλάξ γ) Πρόσθιο: Είναι το στυλ που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Στο στυλ αυτό το σώμα βρίσκεται μπρούμυτα και οι κινήσεις των χεριών είναι κυκλικές και ταυτόχρονες κάτω από την επιφάνεια του νερού δ) Πεταλούδα: Είναι το στυλ που χρειάζεται τη μεγαλύτερη μυική δύναμη για να εκτελεστεί. Το σώμα είναι τεντωμένο μπρούμυτα με το κεφάλι μέσα στο νερό. Τα χέρια και τα πόδια κολυμπούν ταυτόχρονα. Τα χέρια είναι τεντωμένα μπροστά από το κεφάλι και ταυτόχρονα σπρώχνουν το νερό προς τα κακέ πίσω. Τα πόδια μαζί κλωτσούν το νερό πάνω κάτω. 

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC,   
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy