Χειροπρακτική Φυσική Θεραπεία

Η Χειροπρακτική στηρίζεται στην ακόλουθη επιστημονική θεωρία: 

Α) Στην αρχή ότι η καλή υγεία εξαρτάται εν μέρει από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα και τα όργανα, λειτουργούν με ερεθισμούς, που μεταδίδονται από το νευρικό σύστημα. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διατάραξη στη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, που προδιαθέτει τον οργανισμό στην αρρώστια.

B) Στο γεγονός ότι τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά όργανα του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, βρίσκονται κλεισμένα και προφυλαγμένα μέσα στο κρανίο και στην σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Ο νωτιαίος μυελός έχει 31 ζεύγη νεύρων που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη. Παρόλο που η σπονδυλική στήλη παρέχει προστασία στα ζωτικά αυτά νεύρα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του νευρικού συστήματος όταν αυτή δεν λειτουργεί κανονικά, όπως σε περιπτώσεις μετατοπίσεων ή αλλοιώσεων της.

Τι μπορεί να θεραπεύσει η Χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει άτομα με προβλήματα στην πλάτη, όπως μετατοπίσεις σπονδύλων, δισκοπάθειες και κατά συνέπεια οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευραλγίες, πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στους βραχίονες, πονοκεφάλους και δυνατές ημικρανίες, μουδιάσματα, ζαλάδες, ίλιγγους, τη σκολίωση, την κύφωση, τη λόρδωση και αλλά προβλήματα, που με την πρώτη ματιά δυνατόν να μη φαίνονται ότι έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη. Στόχος είναι να μπορέσει ο ασθενής να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής  και ψηλότερα επίπεδα υγείας και φυσικής απόδοσης.

Διάγνωση και θεραπεία:

Στην πρώτη επίσκεψη, ο χειροπράκτης παίρνει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και προχωρεί σε πλήρη εξέταση, που δυνατόν μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, ή άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις για εντοπισμού προβλήματος ή παθολογικών καταστάσεων στη σπονδυλική στήλη, που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τη φυσική εξέταση. Στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής  να παραπεμφθεί σε ένα άλλον ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Η θεραπεία αρχίζει από τη στιγμή που εντοπίζεται το πρόβλημα. Ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. 

Η χειροπρακτική στην Κύπρο: Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το επάγγελμα του χειροπράκτη έχει κατοχυρωθεί με τον περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμο του 1991, ο οποίος έχει βασικό σκοπό την περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας από μη καταρτισμένα άτομα στη χρήση χειρισμών επί της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με το νόμο αυτό κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη χειροπρακτική, εκτός εάν:

Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών.
Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ

Όλοι οι εγγεγραμμένοι χειροπράκτες είναι και μέλη του Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου. Τα μέλη μας θα τα βρείτε καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου στο www.cypruschiropractic.org και στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC,   
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy