Άσκηση

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Τι είναι σωματική άσκηση?

Kids exercising

΄Οταν οι ενήλικες μιλούν για άσκηση, αναφέρονται συνήθως σε ασκήσεις μέσα σε γυμναστήριο, περπάτημα πάνω σε διάδρομο ή ασκήσεις με βάρη. Για τα παιδιά όμως άσκηση σημαίνει παιγνίδια όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τέννις, το κολύμπι, ρακέτες στη θάλασσα και γενικά ο,τιδήποτε προϋποθέτει κίνηση!

3 πιο βασικοί τομείς της άσκησης

Αερόβια ικανότητα
Αερόβια ικανότητα είναι η ικανότητα του κυκλοφοριακού και αναπνευστικού συστήματος να παρέχει καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εκτός το γεγονός ότι η αερόβια άσκηση δυναμώνει τους μύες της καρδίας, άρα είναι πολύ ωφέλιμη για να έχουμε υγιή και δυνατή καρδιά, βοηθά επίσης και στο κάψιμο λίπους, άρα είναι ευεργετική στο αδυνάτισμα.
Ασκήσεις αερόβιας  άσκησης είναι το κολύμπι, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, περπάτημα, ποδήλατο και οποιαδήποτε άσκηση διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.

Μυική δύναμη
Μυική δύναμη είναι η μέγιστη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί από κάποιο μυ ή μυική ομάδα. Με απλά λόγια είναι όταν δυναμώνουμε τους μυς μας με την βοήθεια αντιστάσεων ή χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας. Για τους ενήλικες αυτό σημαίνει γυμναστική με βάρη αλλά για τις πιο μικρές ηλικίες περιλαμβάνει ασκήσεις όπως κάμψεις, κοιλιακούς, και άλλες ασκήσεις που βοηθούν στη μυική ενδυνάμωση.

 

Ευλιγισία

Η ευλιγισία είναι η ικανότητα των μυών να έχουν μεγάλο εύρος κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις.  Το να έχει κανείς καλή ευλιγισία βοηθά στο να αποφεύγονται τραυματισμοί καθώς επίσης και να έχει ένα υγιές και ευλίγιστο σώμα.

Η άσκηση μας εξασφαλίζει:
Πιο δυνατά κόκκαλα      
Πιο δυνατούς μύες
Πιο λίγο λίπος στο σώμα – πιο υγιές σώμα
Δυνατή καρδιά και αναπνευστικό σύστημα
Μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη
Μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης
Καλύτερη ποιότητα ζωής

Άσκηση & υγεία

Kids playing Polo

Ο αθλητισμός, τα σπορ και το παιγνίδι είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούμε και να αναπτύξουμε νέες σωματικές ικανότητες αλλά και για να κάνουμε νέους φίλους, να μάθουμε να είμαστε μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούμαστε και να βελτιώνουμε το αίσθημα αυτοπεποίθησής μας. Η άσκηση αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο παράγοντα που μας βοηθά να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τις σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ηθικές δυνατότητες μας.

Στη σημερινή εποχή, ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, μπροστά στην τηλεόραση, στα παιγνίδια βίντεο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 
Η διατροφή μας κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες. 

Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 
Η παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει τις προϋποθέσεις για σημαντικά προβλήματα υγείας που θα προκύψουν αναπόφευκτα όταν τα παχύσαρκα παιδιά θα ενηλικιωθούν.

1. Η άσκηση έχει πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την υγεία και μπορεί να ελαττώσει τις επιδράσεις της γενετικής προδιάθεσης.

2. Άσκηση μικρής ή μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα διάρκειας 30-40 λεπτά δίνει μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην σύσταση του σώματος.

3. Η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) βοηθάει στην μείωση του συνολικού σωματικού λίπους. Παράλληλα ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με ασκήσεις με βάρη (δύναμη) προλαμβάνει την φυσική απώλεια της άλιπης μάζας και της μυϊκής δύναμης, βελτιώνει την σύσταση του σώματος μεγιστοποιώντας την δύναμη και την αντοχή.

4. Οι μικρές και κατά πολλούς ασήμαντες καθημερινές δραστηριότητες (παιγνίδια όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, το ανέβασμα σκαλοπατιών, ο χορός, το περπάτημα) ξεχωρίζουν τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους σε σχέση μ’ αυτούς που παίρνουν κιλά.

5. Η άσκηση βοηθάει τα παχύσαρκα άτομα να μην ξαναπάρουν τα κιλά που με την άσκηση-δίαιτα θα χάσουν. Επίσης βοηθάει τον ασκούμενο να μην πάρει κιλά και σαν συμπλήρωμα δίαιτας καταπολεμά την παχυσαρκία. 

6. Η άσκηση έχει μακροχρόνια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

7. Η άσκηση αυξάνει τον όγκο της μυϊκής μάζας. Έτσι, θα φαινόμαστε πιο αδύνατοι, καθώς θα αναπτύσσονται οι μύες μας, γιατί οι μύες δίνουν σχήμα και φόρμα στο σώμα.

Το μυικό μας σύστημα

Sharpshooting

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείτε από περισσοτερους από 600 μυς. Οι μυς μας βοηθούν στο να κάνουμε σχεδόν τα πάντα – από το να μετακινούμε το αίμα  σε όλα το σώμα μέχρι και να μας βοηθούν να σηκώσουμε ένα βαρετό αντικείμενο. Εσύ μπορείς να ελέξεις μερικούς από τους μυς σου, αλλά για παράδειγμα οι μυς της καρδίας καθώς και οι μυς των οργάνων δουλεύουν από μόνοι τους, χωρίς να πρέπει να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους πως να τους κάνει να δουλέψουν. 
Οι μυς μας είναι φτιαγμένοι από ένα υλικό όπως ένα λάστιχο. Χιλιάδες δεκάδες μικρές ίνες αποτελούν ένα μυ. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι μυών. Ο λείος μυς, ο καρδιακός μυς, και ο σκελετικός μυς.


Λείος Μυς
Οι λείοι μύες μερικές φορές ονομάζονται επίσης καλούνται να ενεργοποιηθούν από μόνοι τους, χωρις την παρέμβαση του ανθρώπινου νου. Είναι συνήθως σαν στρώματα από φύλλα  το ένα πίσω από το άλλο. Ο εγκέφαλος και το σώμα μας λένε σε αυτούς τους μυς τι  να κάνουν χωρίς να πρέπει εμεις να σκέφτουμε  τι πρέπει να κάνει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους μυς αυτους για παράδειγμα, για πηδήσουμε στον αέρα. Βρίσκονται όμως σε όλο το σώμα, στο στομάχι, στο αναπνευστικό μας σύστημά, στα μάτια και γενικά στα όργανα.  


Καρδιακός Μυς
Ο μυς που αποτελεί την καρδιά λέγεται καρδιακός μυ. Οι μυες της καρδιάς στέλλουν το αίμα στο υπόλοιπο σώμα και μετά χαλαρώνουν για να το αφήσουν να επανέλθει πίσω αφότου έχει κυκλοφορήσει στο σώμα. 
Ακριβώς όπως τον λείο μυ, έτσι και ο καρδιακός μυς λειτουργεί χωρίς την βοήθεια μας. Μια πρόσθετη ομάδα κυττάρων μέσα στην καρδιά είναι γνωστή ως βηματοδότης της καρδιάς  και ελέγχει τους καρδιακούς σφηγμούς


Σκελετικός Μυς
Αυτό είναι το είδος μυός που σκέφτόμαστε όταν λέμε «μυς».  
Οι σκελετικοί μυες είναι οι μυες τους οποίους μπορούμε να ελέξουμε και να δώσουμε εντολή στο τι θέλουμε να κάνουν. Το πόδι μας δεν θα βάλει από μ΄νο του δύναμη για να κλωτσήσει τη μπάλα ποδοσφαίρου εκτός και αν εμεις το θέλουμε. Αυτοί οι μυες βοηθούν να αποτελέσουν τον οστεο-μυικό  μας σύστημα - ο συνδυασμός δηλαδή μυών και σκελετού, ή κόκκαλων. Μαζί, οι σκελετικοί μυες λειτουργούν με τα κόκκαλά σας για να δώσουν δύναμη στο σωμά σας. 
Οι σκελετικοί μυες υπάρχουν σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη και μορφές. Μερικοί από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους μυς μας είναι αυτοί των μηρών και αυτοι που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη μας. Η βοήθεια αυτών των μυών μας κρατά στημένους ψηλά με καλή στάση της πλάτης.
Δίνουν επίσης στο σώμα μας τη δύναμη που πρέπει για να σηκώνουμε ή να σπρώχνουμε ή και να τραβούμε διάφορα αντικείμενα. Οι μυες στο λαιμό μας και στο πάνω μέρος της πλάτης μας δεν είναι τόσο μεγάλοι, ωστοσο είναι ικανοί να μας βοηθούν να κάνουμε διάφορα καταπληκτικά πράγματα: Όπως για παράδειγμα να κινούμε το κεφάλι μας γύρω, πάνω-κάτω, δεξιά αριστερά. Αυτοί οι μυες κρατούν επίσης στητό το κεφάλι μας.

Κύριοι Μυς στο σώμα μας

Body and Muscles Lecture

Πάνω από 600 μυς αποτελούν τα ανθρώπινο σώμα. Δεν μπορούμε να τους απαριθμήσουμε όλους εδώ, αλλά παρακάτω είναι μερικοί από τους σημαντικότερους:

Σε κάθε ένας από τους ώμους σας είναι ένας δελτοειδής μυς. Οι δελτοειδείς μύες μας βοηθούν να κινούμε τους ώμους μας προς κάθε κατεύθυνση - από την ρήξη μίας μπάλας μέχρι και την στην ανασήκωση των ώμων μας όταν δεν είμαστε βέβαιοι για μια απάντηση. 

  • Οι μύες οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε πλευρά του στήθους μας ονομάζονται θωρακικοί μύες. Οι θωρακικοί μύες χωρίζονται σε μείζον και έλασσον. Πολλοί αθλητές και bodybuilders μετά από συνεχή προπόνηση αναπτύσσουν μεγάλους θωρακικούς μυς.

  • Ο μυς του πάνω μέρος του χεριού μας είναι ο δικέφαλος μυς. Όταν βάζουμε δύναμη στο δικέφαλο μυ μας, μπορούμε πραγματικά να τον δούμε να ωθείτε επάνω κάτω από το δέρμα μας. 

  • Ο τετρακέφαλος μας είναι ένας από τους πιο μεγάλος μυς που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος των μηρών μας. Είναι οι μυς που χρησιμοποιούμε σε συνεργασία φυσικά και με άλλους που μας κάνουν να τρέχουμε, που κάνουμε ποδήλατο, ή χτυπούμε την μπάλα.

  • Ο δικέφαλος μηριαίος είναι ο μυς που βρίσκετε στο πίσω μέρος του μηρού. Ο δικέφαλος μηριαίος μπορεί λυγίσει το γόνατο προς τα πίσω και να φέρει την φτέρνα πίσω στους γλουτούς.

  • Οι μυς που βρίσκονται κάτω από το στήθος στο μπροστινό μέρος του κορμού και οι κοιλιακοί μυς. Είναι οι μυς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς

Γυμναστική με Σχοινάκι!!

Kid jumping rope

Το σχοινάκια είναι ένα πολύ καλό μέσο για να γυμνάζεστε σπίτι. Το σχοινάκι γυμνάζει όλους τους μυς και τις αρθρώσεις. Προϋποθέτει βέβαια κάποιες ικανότητες και εξάσκηση!

Ισορροπία
Για να βελτιώσετε την ισορροπία σας, χρησιμοποιήστε το σχοινάκι και ρίξτε όλο σας το βάρος στις μύτες των ποδιών, και έχετε τα γόνατα σας ελαφρός λυγισμένα. Μην αναπηδάτε πιο ψηλά από 2.5 εκ. Διατηρήστε ίσιο το σώμα σας, και να βλέπετε μπροστά.

Κουτσό
Κάντε σχοινάκι με το ένα πόδι. Μπορείτε να επαναλάβετε 5-10 φορές και μετά να αλλάξετε πόδι. Καλύτερα να αρχίσετε με αργές κινήσεις μέχρι να βρείτε το ρυθμό σας. Σηκώνετε τα γόνατα σας μπροστά χωρίς να γέρνετε προς τα πίσω για να μην μπλεχτούν τα πόδια σας στο σχοινάκι.

Άλμα
Φέρνετε τα γόνατα λίγο πιο ψηλά και πιέστε στο πάτωμα καλά τα πόδια για καλή στήριξη. Γυμνάζει αστραγάλους, γόνατα και γοφούς.

Προσγείωση
Προσγειωθείτε μαλακά επιτυγχάνοντας το κατέβασμα με τη βοήθεια των πελμάτων, των γονάτων και των γοφών, χωρίς όμως να ρίχνετε όλα σας το βάρος. Η επαφή με το έδαφος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη, ενώ οι φτέρνες δεν θα πρέπει να ακουμπήσουν στο πάτωμα.