Yγεία

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Χειροπρακτική Φυσική Θεραπεία

Chiropractor at Work

Η Χειροπρακτική στηρίζεται στην ακόλουθη επιστημονική θεωρία: 

Α) Στην αρχή ότι η καλή υγεία εξαρτάται εν μέρει από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα και τα όργανα, λειτουργούν με ερεθισμούς, που μεταδίδονται από το νευρικό σύστημα. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διατάραξη στη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, που προδιαθέτει τον οργανισμό στην αρρώστια.

B) Στο γεγονός ότι τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά όργανα του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, βρίσκονται κλεισμένα και προφυλαγμένα μέσα στο κρανίο και στην σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Ο νωτιαίος μυελός έχει 31 ζεύγη νεύρων που εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη. Παρόλο που η σπονδυλική στήλη παρέχει προστασία στα ζωτικά αυτά νεύρα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του νευρικού συστήματος όταν αυτή δεν λειτουργεί κανονικά, όπως σε περιπτώσεις μετατοπίσεων ή αλλοιώσεων της.

Τι μπορεί να θεραπεύσει η Χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει άτομα με προβλήματα στην πλάτη, όπως μετατοπίσεις σπονδύλων, δισκοπάθειες και κατά συνέπεια οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευραλγίες, πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στους βραχίονες, πονοκεφάλους και δυνατές ημικρανίες, μουδιάσματα, ζαλάδες, ίλιγγους, τη σκολίωση, την κύφωση, τη λόρδωση και αλλά προβλήματα, που με την πρώτη ματιά δυνατόν να μη φαίνονται ότι έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη. Στόχος είναι να μπορέσει ο ασθενής να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής  και ψηλότερα επίπεδα υγείας και φυσικής απόδοσης.

Διάγνωση και θεραπεία:

Στην πρώτη επίσκεψη, ο χειροπράκτης παίρνει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και προχωρεί σε πλήρη εξέταση, που δυνατόν μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ακτινογραφίες, ή άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις για εντοπισμού προβλήματος ή παθολογικών καταστάσεων στη σπονδυλική στήλη, που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τη φυσική εξέταση. Στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής  να παραπεμφθεί σε ένα άλλον ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Η θεραπεία αρχίζει από τη στιγμή που εντοπίζεται το πρόβλημα. Ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. 

Η χειροπρακτική στην Κύπρο: Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το επάγγελμα του χειροπράκτη έχει κατοχυρωθεί με τον περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμο του 1991, ο οποίος έχει βασικό σκοπό την περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας από μη καταρτισμένα άτομα στη χρήση χειρισμών επί της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με το νόμο αυτό κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη χειροπρακτική, εκτός εάν:

Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών.
Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ

Όλοι οι εγγεγραμμένοι χειροπράκτες είναι και μέλη του Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου. Τα μέλη μας θα τα βρείτε καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου στο www.cypruschiropractic.org και στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC,   
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy

Το Κολύμπι Και Η Υγεία

Health and swimming

Το κολύμπι θεωρείται ένα από τα καλύτερα αθλήματα για τους πιο κάτω λογούς:
Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ενεργοποιούνται οι πλείστες μυικές ομάδες στο ανθρώπινο σώμα.
Ο πνεύμονας και η καρδιά αναγκάζονται να δουλέψουν έντονα.
Με το κολύμπι βελτιώνεται η μυική δύναμη, αντοχή, ευλυγισία και η στάση του σώματος.
Το κολύμπι προσφέρει σχεδόν τα ίδια οφέλη με το τροχέ στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας, καθώς και της γυμναστικής με αντίσταση.
Είναι άθλημα που μπορούν να το κάνουν όλες οι ηλικίες όπως επίσης υπέρβαρα άτομα, εγκυμονούσες αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το κολύμπι ειδικά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη είναι η άνωση. Όταν το σώμα βρίσκεται κάθετα μέσα στο νερό και η στάθμη του είναι στους η μονή επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης είναι μονό το 10% του σωματικού βάρους. Όταν κολυμπούμε, το σώμα μας είναι οριζόντια μέσα στο νερό, τότε το βάρος στην σπονδυλική στήλη είναι 0. Έτσι άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να γυμνάζονται χωρίς να επιβαρύνουν τα σημεία της σπονδυλικής στήλης που τους προκαλούν πόνους. 
Οι κινήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης χαρακτηρίζονται από ευλυγισία, έτσι οι μυικές συσπάσεις κατά τη διάρκεια της κολύμβησης δεν είναι έντονες, στο βαθμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σφίξιμο των μυών που με την σειρά τους θα συμβάλουν πόνο και δυσφορία στην πλάτη. 
Με την μυική άσκηση που προσφέρει το κολύμπι σε όλο το σώμα, δυναμώνει τους μύες του κορμού προσφέροντας καλύτερη στήριξη και προστασία της σπονδυλικής στήλης.
Στο κολύμπι έχουμε τέσσερα στυλ, δηλαδή διαφορετικούς τρόπους, που μπορούμε να κολυμπούμε. Τα στυλ αυτά είναι: α) Ελεύθερο: Στο στυλ αυτό το σώμα είναι τεντωμένο μπρούμυτα και το κεφάλι βρίσκεται μέσα στο νερό, τα χέρια κολυμπούν ενάλλαξ με τα πόδια κλωτσούν τεντωμένα. β) Ύπτιο: Στο στυλ αυτό το σώμα είναι τεντωμένο ανάσκελα μέσα στο νερό και χέρια κολυμπούν εναλλάξ γ) Πρόσθιο: Είναι το στυλ που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Στο στυλ αυτό το σώμα βρίσκεται μπρούμυτα και οι κινήσεις των χεριών είναι κυκλικές και ταυτόχρονες κάτω από την επιφάνεια του νερού δ) Πεταλούδα: Είναι το στυλ που χρειάζεται τη μεγαλύτερη μυική δύναμη για να εκτελεστεί. Το σώμα είναι τεντωμένο μπρούμυτα με το κεφάλι μέσα στο νερό. Τα χέρια και τα πόδια κολυμπούν ταυτόχρονα. Τα χέρια είναι τεντωμένα μπροστά από το κεφάλι και ταυτόχρονα σπρώχνουν το νερό προς τα κακέ πίσω. Τα πόδια μαζί κλωτσούν το νερό πάνω κάτω.

  

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC,   
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy

Ο ρόλος του Xειροπράκτη στην ανακούφιση του πόνου της Οστεοαρθρίτιδας

Osteoathritis pain

Μια από τις πιο κοινές παθήσεις των αρθρώσεων που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο σήμερα είναι η οστεοαρθρίτιδα. Οστεοαρθρίτιδα είναι πάθηση που εκδηλώνεται λόγω φθοράς του χόνδρου των αρθρώσεων του σώματος και η δημιουργία αλάτων. Μια φυσική διαδικασία που ακολουθεί το σώμα όσο ενηλικιώνεται. Στα αρχικά στάδια της νόσου, η προσβολή του χόνδρου μπορεί να είναι πλήρως αναστρέψιμη, χάρη στις επανορθωτικές- επουλωτικές ιδιότητες του αρθρικού χόνδρου ιδιαιτέρα άτομα νεαρής ηλικίας. Κλινικά εκφράζεται με πόνο κατά τη χρήση των αρθρώσεων, δυσκαμψία και τρίξιμο κατά την ενεργό κίνηση. Ο ακτινολογικός έλεγχος αναδεικνύει μείωση του μεσααρθρικού διαστήματος, παρουσία οστεοφύτων, καθώς και σκλήρυνση του υποχόνδριου οστού.     
            
Οι συμβουλές που δίνονται συνήθως για την αντιμετώπιση της πάθησης, είναι η μείωση του βάρους και η αποφυγή δραστηριοτήτων οι οποίες ασκούν υπερβολική πίεση στους αρθρικούς χόνδρους. Μόνιμη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχει. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής (αν υπάρχει), παράλληλα με τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.
            
Μερικά άτομα με οστεοαρθρίτιδα έχουν ελάχιστο, ή καθόλου πόνο και δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, ξεκούραση, μείωση βάρους, φυσικές θεραπείες και ειδικές ασκήσεις επιβάλλονται. 
Ένα από τα πιο συχνά παράπονα, λόγω οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης είναι η οσφυαλγία (πόνος στη μέση). Ο πόνος αυτός προέρχεται από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως, μη σωστής μηχανικής λειτουργίας του σώματος που έχει ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς των μυών και υπερβολικής πίεσης σε αρθρώσεις των σπονδύλων. Η υπερβολική πίεση υπερφορτώνει τις αρθρώσεις, μειώνει την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Όταν η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, τότε η πλάτη  γίνεται όλο και πιο ευάλωτη σε πιθανούς τραυματισμούς.
            
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγειά του ανθρώπου. Το πτυχίο Χειροπρακτικής είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένο. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τομείς όπως ανατομία, φυσιολογία, ακτινολογική, κλινική διάγνωση, ορθοπεδική, νευρολογία και εκτεταμένη κλινική εκπαίδευση.     
            
Κατά τη διάρκεια της ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα και μυς της πλάτης απελευθερώνεται, επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου.  
            
Ο βαθμός και ο ρυθμός βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος του καθενός. Μερικοί αισθάνονται άμεση βελτίωση, ενώ άλλοι δυνατόν να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις επισκέψεις για να αρχίσουν να νιώθουν καλυτέρα. Αν ο χειροπράκτης μετά από την κατάλληλη εξέταση, κρίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τότε παραπέμπει τον ασθενή σε ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας.
Η χειροπρακτική στην Κύπρο:
Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 40 περίπου χρόνια. Το επάγγελμα του Χειροπράκτη έχει κατοχυρωθεί με τον περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμο του 1991, ο οποίος έχει βασικό σκοπό την περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας από μη καταρτισμένα άτομα στη χρήση χειρισμών επί της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με το νόμο αυτό κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη χειροπρακτική, εκτός εάν:

  • Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών. 

  • Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ.

Όλοι οι εγγεγραμμένοι Χειροπράκτες είναι και μέλη του Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου. Τα μέλη μας θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου στο www.cypruschiropractic.org και στον τηλεφωνικό κατάλογο.

 

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC, 
Μελος Συνδεσμου Χειροπρακτων Κυπρου (CCA)

και Αμερικης (ACA)  
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy

Ενοχλήσεις στον Αυχένα και η βοήθεια της Χειροπρακτικής Φυσικής Θεραπείας

Osteopath and neck pain

Μικρές ενοχλήσεις, πόνοι και πιάσιμο στον αυχένα είναι κάτι που όλοι μας νιώθουμε από καιρό σε καιρό. Τέτοιες ενοχλήσεις προέρχονται συνήθως από υπερφόρτωση των αυχενικών αρθρώσεων ή μυών λόγω δουλειάς, τον τρόπο που κοιμόμαστε, καθόμαστε και άλλων καθημερινών ασχολιών, οι οποίες αναγκάζουν τον αυχένα μας να παίρνει ‘λανθασμένη’ ανατομική στάση. Πολλές φορές αυτές οι μικρό ενοχλήσεις περνούν με λίγη ξεκούραση. Από την άλλη όμως, συνεχείς ενοχλήσεις και πόνοι που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες χρειάζονται να προσεχτούν περισσότερο και ίσως τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Συνεχές πόνος και πιάσιμο μπορεί να είναι ένδειξη έναρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων της αυχενικής μοίρας.
Ο αυχένας αποτελείται από τους πρώτους εφτά σπονδύλους και υποστηρίζεται από μύες και ιστούς, οι οποίοι πρέπει να κρατούν και να ισορροπούν το κεφάλι που έχει βάρος περίπου 4 κιλά. Οκτώ ζεύγη από νεύρα εξέρχονται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Όταν στα νεύρα του αυχένα ασκηθεί πίεση τότε μπορεί να δημιουργηθούν συμπτώματα όπως μουδιάσματα, κάψιμο και πόνος, σε διάφορα μέρη του σώματος και κυρίως στα άνω άκρα. Εκτός από τα κοινά πιασίματα και πόνους στον αυχένα, αλλά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν από προβλήματα στον αυχένα είναι ζαλάδες, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, πόνος στο πρόσωπο ή στο κεφάλι.
Κοινές αιτίες που προκαλούν πόνο στον αυχένα είναι:

  • Κακή στάση του σώματος 

  • Υπερφόρτωση αυχένα λόγω δουλειάς (σκυφτός πάνω από ένα γραφείο όλη μέρα) 

  • Αδυναμία μυών 

  • Υπερένταση 

  • Κάποια παθολογία όπως οστεοαρθρίτιδα 

  • Ατυχήματα 

Όπως προαναφέρθηκε τα περισσότερα προβλήματα του αυχένα προέρχονται από συνδυασμό διαφόρων παραγόντων όπως μη σωστής μηχανικής λειτουργίας της αυχενικής μοίρας λόγω εργασίας, του τρόπου που κοιμόμαστε, καθόμαστε και άλλων καθημερινών ασχολιών μας, που αναγκάζουν τον αυχένα να παίρνει ‘λανθασμένη’ ανατομική στάση που έχει ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς των μυών και υπερβολικής πίεσης σε αρθρώσεις των σπονδύλων. Η υπερβολική πίεση υπερφορτώνει τις αρθρώσεις, μειώνει την ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαιτέρα της σπονδυλικής στήλης  και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του ανθρώπου.
Μετά από μια πλήρη κλινική και ακτινολογική εξέταση του προβλήματος, ο χειροπράκτης θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής να παραπεμφθεί σε έναν άλλο ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. 
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα ή στον αυχένα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα, και μυς της πλάτης ή του αυχένα απελευθερώνεται, επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου.
Σε συνδυασμό με την θεραπεία ο Χειροπράκτης μπορεί να δώσει στον ασθενή συγκεκριμένες ασκήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δυναμώσουν τους μυς του αυχένα και κάποιες άλλες που μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία ευκολύνοντας τις κινήσεις της αυχενικής μοίρας. Σωστή εφαρμογή των ασκήσεων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση του προβλήματος. Όταν οι μυς του αυχένα είναι αδύνατοι υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα να έχουμε πόνους, πιασίματα και πονοκεφάλους στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Ασκήσεις για την αύξηση της ευλυγισίας, παρόλο που δεν δυναμώνουν τον αυχένα, σε συνδυασμό με τις διορθώσεις που κάνει ο Χειροπράκτης σε συγκεκριμένους σπονδύλους, υποβοηθούν τις αρθρώσεις να αποκαταστήσουν την κινητικότητα τους. Το κλειδί για ένα υγειή αυχένα χωρίς πόνους είναι ενδυνάμωση, ευλυγισία και καλή κινητικότητα των συνδέσμων των σπονδύλων. 

 

Δρ. Χειροπρακτικής 
Γιώργος Όξινος, DC,   
Λεωφόρος Αθαλάσσας 47, Μέγαρο Κων/νου, Διαμ 202,
2021 Στρόβολος, Λευκωσία,
Τηλ: 22-510-516 
Εmail: goxinos@otenet.com.cy

Ισχιαλγία

Sciatica

Ισχιαλγία αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που προέρχονται από τραυματισμό της πλάτης και ιδιαίτερα μετά από τραυματισμό σε ένα από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους της οσφυϊκής μοίρας. Η οσφυϊκή μοίρα αποτελείται από τους τελευταίους πέντε σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης πριν το ιερό οστό.
Η ισχιαλγία χαρακτηρίζεται από πόνο που ξεκινά είτε κάτω χαμηλά στην πλάτη, είτε στην περιοχή του γλουτού και συνεχίζεται προς τα κάτω στο ένα ή και στα δύο πόδια. Ο πόνος μπορεί να διαφέρει από πολύ έντονο, σε πιο ελαφρύ και από συνεχές σε περιοδικό. Τις περισσότερες φορές ο πόνος χαρακτηρίζεται σαν αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος που περνά από το πόδι, έντονα και απότομα τσιμπήματα, κάψιμο, μούδιασμα που ξεκινά από πάνω και ταξιδεύει μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, αδυναμία στα πόδια, μέχρι και παράλυση συγκεκριμένων μυών του ποδιού.
Ισχιαλγία τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω ασκούμενης πίεσης στο ισχιακό νεύρο. Η πίεση αυτή μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες. Πίεση λόγω κάποιας μετατόπισης οσφυϊκού σπονδύλου από την ορθή ανατομική του θέση, δισκοπάθεια, δημιουργία κάποιου όγκου στην περιοχή καθώς και παθήσεις όπως ο διαβήτης. 


Σωστή Διάγνωση:                                                             
Είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις ισχιαλγίας να γίνετε μια σωστή διάγνωση έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αιτία της ισχιαλγίας και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Διαγνωστικά τεστ όπως ακτινογραφίες, ΜRΙ (μαγνητική τομογραφία) η CT (αξονικός) είναι απαραίτητα για μια σωστή διάγνωση. Σε σοβαρές μορφές ισχιαλγίας ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί ακόμα και για χειρουργική επέμβαση. 


Χειροπρακτική Προσέγγιση:  
Η Χειροπρακτική είναι ένας συμπληρωματικός θεραπευτικός κλάδος υγείας, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μηχανικών δυσλειτουργιών του κινητικού συστήματος, ιδιαιτέρα της σπονδυλικής στήλης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές πάνω στο νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του ανθρώπου.
Μετά από μια πλήρη κλινική και ακτινολογική εξέταση του προβλήματος, ο Χειροπράκτης θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής  να παραπεμφθεί σε έναν άλλο ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. 
Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο Χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα ή στον αυχένα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή. Με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε πίεση ασκείται πάνω σε αρθρώσεις, νεύρα, και μυς της πλάτης επιταχύνοντας την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου, χωρίς φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις. 
Στην περίπτωση της ισχιαλγίας, η προσέγγιση και θεραπεία του προβλήματος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό πίεσης που ασκείται πάνω στο νεύρο όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο το ισχιακό νεύρο πιέζεται. Με συγκεκριμένους χειρισμούς ο Χειροπράκτης αποκαθιστά τυχόν διαστρέβλωση των οσφυϊκών σπονδύλων και με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι μυικοί σπασμοί, φλεγμονή και ερεθισμός που μπορεί να προκαλείται στο νεύρο. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως δισκοπάθεια, η θεραπεία παίρνει περισσότερο χρόνο και η προσπάθεια του Χειροπράκτη είτε με τις διορθώσεις που κάνει στους σπονδύλους είτε με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, όπως το ένα εξειδικευμένο χειροπρακτικό κρεβάτι, είναι να μείωσει την πίεση που ασκεί ο τραυματισμένος δίσκος πάνω στο νεύρο και να μειωθούν ή να εξαφανιστούν τα συμπτώματα ισχιαλγίας. 
Η θεραπεία που προσφέρει ο Χειροπράκτης μπορεί επίσης να συνοδευτεί με φυσιοθεραπεία, όπως  παγοθεραπεία, διασταυρωμένα ρεύματα και υπερήχους.